
Gandia rep 2’4 milions d’euros dels fons europeus per tal d’actuar sobre el barranc de Beniopa i el seu entorn en el marc del Pla de Transformació, Recuperació i Resiliència d’Espanya
La Fundació Biodiversitat que depèn del Ministeri de Transició Ecològica, ha concedit a l’Ajuntament de Gandia una subvenció de vora 2’4 milions d’euros (en concret, 2.385.547’91€) finançats a través dels fons europeus Next Generation.
L’ajuda està inclosa en la convocatòria de subvencions per al foment d’actuacions dirigides a la restauració d’ecosistemes fluvials i a la reducció del risc d’inundacions. En el cas de Gandia, aquesta importantíssima injecció econòmica permetrà realitzar una actuació integral en el barranc de Beniopa amb dos objectius: reduir el risc d’inundació i restaurar l’ecosistema fluvial entre els districtes de Beniopa i el Grau.
Concretament, les actuacions es distribueixen en tres eixos:
- Resiliència enfront de la inundabilitat. Disminuir el risc d’inundació de la zona a partir d’actuacions basades en la naturalesa que milloren la funcionalitat de les àrees de laminació que es dissenyaran per a aquest projecte.
- Renaturalització del llit. A través de l’eliminació d’espècies invasores com el canyar, el qual cobreix gran part de la ribera del barranc, i la millora del paisatge natural de la zona amb la corresponent plantació de vegetació típica de ribera dels llits mediterranis.
- Posada en valor d’espais periurbans a partir dels serveis ecosistèmics. L’actuació visibilitza llocs del Barranc de Beniopa que tenen un potencial per a convertir-se en àrees importants de la xarxa d’infraestructura verda municipal, com el parc de capçalera a l’entrada del barri de Beniopa o els meandres entre Gandia i el Grau. D’aquesta manera, es pretén crear un corredor biològic entre els espais forestals d’interior i les zones humides de la costa al llarg dels 2 kilòmetres del barranc.
Amb aquesta subvenció es posa en marxa una actuació estratègica que, a més de combatre el possible risc d’inundació, facilitarà la creació de nous espais públics i verds on ara hi ha espais degradats o intransitables, que podran ser gaudits per la ciutadania durant tot l’any. D’aquesta manera també es farà front als possibles problemes d’inundacions derivats del canvi climàtic, per desgràcia cada vegada més presents.
En total, amb aquesta ajuda l’Oficina de Projectes Europeus de Gandia ja suma 6’6 milions d’euros concedits fins ara a través dels fons europeus Next Generation.